Smaka på Västnyland

Välkommen på en matresa till Västnyland. Här finns genuina smakupplevelser, vackra vidder och goda minnen. I Västnyland frodas närmatsupplevelserna.

Skribenterna och Slow Food Västnyland vill visa var de unika grödorna och produkterna kommer ifrån. Vi besöker odlingar och restauranger, mejerier och bryggerier, rekoutdelningar och sommartorg, gårdsbutiker och delikatessaffärer. Och förstås den stora Slow Food Festivalen i Fiskars.

Bokens redaktör Bitte Westerlund är närmatsentusiast och mångsysslare inom kommunikation. Hon har rõtterna djupt i den västnyländska myllan.

I boken medverkar bland andra Daniela Andersson, Henrik Ekberg. Matias Kaihovirta, Tarja Kvarnström, Berit Mariani-Cerati, Catherine Munsterhjelm och Anna Paljakka. Fotografen Kevin Stewart och många andra har bidragit med bilder, texter, recept och ingredienser. Eva Tordera Nuño står för bokens formgivning och en del av de soo bilderna.

Välkommen med oss på en smakresa till Ingå, Raseborg och Hangö.

Bitte Westerlund

Välkommen på en smakresa till Västnyland!

Bokens initiativtagare och redaktör Bitte Westerlund är närmatsentusiast och mångsysslare inom kommunikation. Hon har sina rötter djupt i den västnyländska myllan eftersom hon växte upp på en bondgård i Mjölbolsta, Raseborg. Hennes andra hem finns numera i Bromarv. Bitte Westerlund har varit aktiv i Slow Food i tio års tid. Hon har bl.a. varit ordförande i mångkulturella Slow Food Helsinki. 

(Kontakt: bitte.westerlund@gmail.com)

Välkommen på en smakresa till
Ingå, Raseborg och Hangö

smaka

Smaka på västnyland teamet

daniela_andersson

DANIELA ANDERSSON är journalist, politices magister och agrolog. Som chef- redaktör för en förbundstidning och via sitt produktionsbolag Bubbalicious Media Ab gör hon dokumentärer och reportage från hela världen. Det genuina matintresset hänger med sedan barnsben. Med en förkärlek för vilt och champagne skapar hon idag recept och matfotografering för olika plattformar. Aven hästar och ridsport är en stor passion som hon jobbat med både i Kanada och Sverige. Efter några år i Förenade Arabemiraten har Dubai en speciell plats i hennes hjärta. Daniela bor nuförtiden i Ingå.

 

hendrik_ekberg

HENRIK EKBERG har arbetat med böcker hela sitt liv, bland annat som huvud- redaktör för Uppslagsverket Finland 1969-1985 och 2001-2007, för fem upplagor av Vem och Vad 1975-2000. Han disputerade 1991 på en avhandling om den finländska nazismen 1932-1944 och har därefter publicerat ett antal historiker om den västnyländska hembygden, bland annat bästsäljaren I borgens skugga. Ett nyvaknat intresse för Mannerheim resulterade 2017 i en bok om dennes krig. utgiven av den rikssvenska bokklubben Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek. Det kulinariska har legat honom varmt om hjärtat, även om han på detta område inte avancerat längre än till amatörstadiet.

 

matias_kaihovirta

MATIAS KAIHOVIRTA är filosofie doktor i historia. Han disputerade 2015 med en avhandling om bruksarbetarna i Billnäs och är idag verksam som forskare vid Helsingfors universitet. Han är van att stå mellan spisen och matbordet. Matias reser gärna med tåg både till jobbet och med sin familj i Europa. Han odlar sin egen potatis hemma i trädgården, han gör likör av sina plommon, brukar allemansrätten genom att plocka svamp och bär i skogen och äter gärna lokalt viltkött, han lyckas få tag på sådant. Han drömmer om att skaffa sin en egen båt för fisketurer i skärgården.

tarja_kvarnström

TARJA KVARNSTRÖM är en ivrig amatörkock som älskar att experimentera i sitt kök i Villa Tarja. Allt som hon lagar skall vara enkelt, glutenfritt, laktosfritt, utan tillsatsämnen och så närproducerat som möjligt. Och gott skall det vara – vem har sagt att den s.k. dietmaten skall vara tråkig? Hon har förmånen att bo i rena, havsnära Hangö, där det ännu finns några producenter med direkthandel. Dessutom plockar hon vilda örter från vår till höst. Däremellan njuter hon av livet som pensionär, guidar turister i Hangö och sköter om trädgården runt Villa Tarja.

catherine_munsterhjelm

Naturen hade en stor roll i CATHERINE MUNSTERHJELMS barndomssomrar vid havet i Ingå. Det har den också haft i hennes arbete som hydrobiolog med forskning och undervisning i Tvärminne, liksom i hennes företag, Pratense, som erbjuder tjänster inom bl.a. undervattenskarteringar, konkret miljövård och naturupplevelser. På ett gammalt småbruk i Snappertuna lever hon nu nära naturen med vedeldning och utan rinnande vatten. Till det konceptet hör att plocka och tillreda vilda ätliga växter. Att gå ut barfota en tidig sommarmorgon medan familjen ännu sover och plocka ingredienser till dagens måltider, det är slow food för Catherine.

 

anna_paljakka

ANNA PALJAKKA från Fiskars har varit utrikesredaktör för Helsingin Sanomat. Idag fungerar hon som restaurangkritiker för tidningen. Annas intresse för matkultur kommer från de många utlandsvistelserna. Hon har bott bland annat i Italien, New York och Vietnam. Anna har skrivit och medverkat i många matböcker, såsom Brukets kokbok. Fiskars förr och nu (Söderström & C:o, 2001), Seppis soppor (Tiger text, 2005). Med Caj Bremer Mämmikoiran keittiössä (Musta taide, 2014). Tervetuloa meille med Jarmo Vähä-Savo utsågs till Arets kokbok (Otava, 2007).

berit_mariani-cerati

Efter många år av arbete inom resebranschen och ett långt liv i storstaden är BERIT MARIANI-CERATI idag en lycklig landsortsbo med maten utanför husdörren: bär och svamp, nässlor och harsyra, vilt Hon har i denna bok skrivit om två av de attraktivaste ställena för matturism i Västnyland: Svarta Slott och De Fyra Vindarnas Hus. Maten är en viktig del av besökarens upplevelser och Västnyland vill ju bjuda sina gister på det allra bästa. I skrift och på tallriken.

kevin_stewart

KEVIN STEWART Ar amerikanen som fann kärleken i Finland. Kevin år mest känd for porträtt från underhållning och kultur. Han har verkat i olika sammanhang Inom konst och kultur i flera städer, bland annat Atlanta, Georgia och Orlando, rida. Den västnyländska landsbygden är en ny landvinning. Han bor i Ekenäs och bygger upp en karriär som fotograf i sitt nya hemland, dar han producerar kulturevenemang Kevin Stewart har i ur och skur ställt upp som Slow Food Väst- nylands fotograf.

eva_tordera_nuño

Fotografen, grafiska formgivaren och konstvetaren EVA TORDERA NUÑO uppskattar projekt som involverar många aktörer. Det ger olika infallsvinklar och ett brett perspektiv samt betyder ofta att den skapande processen blir lika spännande som resultaten. Det här återspeglar sig också i hennes förhållningssätt till mat. I hennes hemland Katalonien är gemensam matlagning och måltiderna tillsammans det viktigaste i vardagen. Eva är Finska Kocklandslagets fotograf sedan 2010 och har skapat grafiska identiteter för – ofta matrelaterade företag.

 

Scroll Up