Tervetuloa makumatkalle Länsi-Uudellemaalle. Täällä saat aitoja makuelāmyksiã, näet kauniita maisemia ja kerrytät hyviä muistoja. Länsi-Uudellamaalla lähiruokaelämyksiä vaalitaan.

 

 

Kirjoittajat ja Slow Food Västnyland haluavat kertoa, mistā ainutlaatuiset ruoka-ainekset ja niistä jalostetut tuotteet ovat peräisin. Tutustumme viljelyksiin ja ravintoloihin, meijereihin ja panimoihin, reko-jakeluun ja kesätoreihin, maatilakauppoihin ja herkkumyymälöihin. Tietysti myös Fiskarsin suureen Slow Food Festivaaliin.

Kirjan toimittaja Bitte Westerlund on lähiruokaintoilija ja monipuolinen tiedotusalan toimija. Hänen juurensa ovat syvällä länsiuusmaalaisessa mullassa.

Kirjoittajia ovat myös mm. Daniela Andersson, Henrik Ekberg, Matias Kaihovirta, Tarja Kvarnström, Berit Mariani-Cerati, Catherine Munsterhjelm ja Anna Paljakka. Valokuvaaja Kevin Stewart ja monet muut ovat auttaneet kuvin, tekstein, reseptein ja raaka-ainein. Eva Tordera Nuño vastaa taitosta ja osasta viittäsataa kuvaa.

Tervetuloa mukaamme makumatkalle Inkooseen, Raaseporiin ja Hankoon.

Makumatka Länsi-Uudellamaalla

makumatka

Bitte Westerlund

Tervetuloa makumatkalle
Inkooseen, Raaseporiin ja Hankoon

smaka_karta

Tiimi kirjan takana:

daniela_andersson

DANIELA ANDERSSON on toimittaja, valtiotieteen maisteri ja agrologi. Järjestölehden päätoimittajana ja tuotantoyhtiönsä Bubbalicious Media Ab:n kautta hän tekee dokumenttiohjelmia ja reportaaseja ympäri maailmaa. Innostunut suhde ruokaan on lähtöisin lapsuudesta. Kiintymys riistaan ja samppanjaan auttaa, kun hän nykyään laatii ruokaohjeita ja kuvaa ruokaa eri alustoille. Hänen suuri intohimonsa ovat myös hevoset ja ratsastus. Niissä töissä hän on ollut sekä Ruotsissa että Kanadassa. Hän vietti muutaman vuoden Arabiemiirikunnissa, joten Dubai on saanut erityisen paikan hänen sydämessään. Nykyään Daniela asuu Inkoossa.

 

hendrik_ekberg

HENRIK EKBERG on toiminut kirjojen parissa koko ikänsä. Näitä olivat Uppslagsverket Finland -tietosanakirja, jonka päätoimittaja hän oli 1969-1985 ja 2001-2007, ja Vem och Vad -hakuteoksen painokset 1975-2000. Ekbergin väitöskirja 1991 käsitteli natsismia Suomessa 1934-1944. Hän on julkaissut useita teoksia länsiuusimaalaisen kotiseutunsa historiasta, mm. bestsellerin I borgens skugga. Kiinnostus Mannerheimiin tuotti 2017 tämän sodista kirjan, jonka ruotsalainen kirjakerho Svenskt Militärhistoriskt Bibliotek julkaisi. Kulinarismi on ollut lähellä sydäntä, vaikka hän tällä elämänalueella ei ole edennyt harrastelijatasoa pitemmälle.

matias_kaihovirta

MATIAS KAIHOVIRTA on historiasta väitellyt filosofian tohtori. Hänen väitöskirjansa vuonna 2015 käsitteli Billnäsin ruukin työläisiä. Nykyään hän toimii tutkijana Helsingin yliopistossa. Hän on löytänyt paikkansa hellan ja ruokapöydän välissä. Matias harrastaa matkailua, sekä junalla töihin että perheen kanssa Euroopassa, Hän viljelee omat perunansa kotinsa puutarhassa, tekee likööriä luumuistaan, käyttää jokamiehenoikeutta poimiessaan sieniä ja marjoja metsästä ja syö ilokseen paikalista riistalihaa, kun sitä onnistuu saamaan. Hän unelmoi omasta veneestä kalastusretkille saaristoon.

tarja_kvarnström

TARJA KVARNSTRÖM on harrastelijakokki, joka kokeilee ilokseen keittiössään Villa Tarjassa. Ruokansa hän haluaa yksinkertaisena, gluteenittomana ja laktoosittomana, ilman lisäaineita ja niin lähellä tuotettuna kuin suinkin. Ja hyvää sen olla pitää. Kuka on sanonut, että ns. dieettiruuan kuuluisi olla tylsää? Tarja asuu onnekseen puhtaassa, merellisessä Hangossa, jossa muutamat tuottajat edelleen harjoittavat suoramyyntiä. Lisäksi hän kerää villiyrttejä keväästä syksyyn. Hän myös nauttii elämästään eläkeläisenä, toimii Hangossa turistioppaana ja hoitaa Villa Tarjan puutarhaa.

catherine_munsterhjelm

CATHERINE MUNSTERHJELM vietti lapsuutensa kesät Inkoossa meren rannalla. Hän on toiminut vesibiologina Tvärminnen eläintieteellisellä asemalla. Hänen yrityksensä Pratense tarjoaa palveluita mm. vedenalaisissa kartoituksissa, konkreettisessa luonnonsuojelussa ja luontoelämyksissä. Catherine asuu pientilalla Snappertunassa. Puulämmitteisessä talossa eletään ilman juoksevaa vettä. Elämäntapaan kuuluu villien syötävien kasvien keruu ja valmistus. Catherine lähtee usein kesäaamuina avojaloin muun perheen vielä nukkuessa keräämään tarpeet päivän aterioihin: Hänen käsityksensä slow foodista.

 

anna_paljakka

ANNA PALJAKKA on fiskarsilainen VTM, toimittaja, tietokirjailija ja suomentaja. Hän oli suurimman osan työurastaan Helsingin Sanomissa mm. ulkomaantoimituksessa ja Kuukausiliitteessä ja toimii edelleen lehden ravintola-arvostelijana. Ruokaharrastus on tullut maailmalta, onhan hän asunut mm. Italiassa, New Yorkissa, Vietnamissa ja Brysselissä. Anna on ollut tekemässä ja suomentamassa röykkiöittäin kirjoja. Ruokakirjoista mainittakoon Ruukin ruokia. Fiskars ennen ja nyt. (Taide, 2001) ja Caj Bremerin kanssa tehty Mämmikoiran keittiössä (Musta taide, 2014).

berit_mariani-cerati

BERIT MARIANI-CERATI on toiminut koko työuransa aikana matkailualalla. Hän asui pitkään suurkaupungissa, mutta on tänä päivänä onnellinen maaseudun asukas. Ruokaakin löytyy pihapiiristä: marjoja ja sieniä, nokkosia, ketunleipää riistaa. Tämän kirjan ruokamatkailun kannalta kiehtovimmista kohteista – Mustion Linnasta ja Neljän Tuulen Tuvasta – kertovat artikkelit ovat Beritin käsialaa. Ruokahan on tärkeä osa matkailua ja Länsi-Uusimaa haluaa tietenkin tarjota vierailleen kaikkea parasta: Kirjassa sekä lautasella.

kevin_stewart

KEVIN STEWART on amerikkalainen, joka muutti Suomeen rakkauden vuoksi. Kevin tunnetaan parhaiten henkilökuvistaan viihteen ja kulttuurin vaikuttajista. Hän on ollut taiteen ja kulttuurin toimijana monissa kaupungeissa, kuten Georgian Atlanta ja Floridan Orlando. Länsiuudenmaan maaseutu on viimeisin aluevaltaus Kevin asuu Tammisaaressa ja luo uraa valokuvaajana uudessa kotimaassaan, jossa hän tuottaa kulttuuritapahtumia. Kevin on ollut aina innostunut Slow Food Västnylandin valokuvaaja.

eva_tordera_nuño

EVA TORDERA NUÑO on valokuvaaja, graafinen suunnittelija ja taiteen tuntija. Hän haluaa projekteihinsa mukaan monta toimijaa ja avaruutta näkemyksiin. Usein luovasta prosessista tulee tällä tavoin yhtä jännittävä kuin lopputuloksesta. Asenne kuvastuu myös hänen suhtautumisessaan ruokaan. Hänen kotimaassaan Kataloniassa yhteinen ruuanlaitto ja yhteiset ateriat ovat tärkeintä arjessa. Eva on ollut Suomen Kokkimaajoukkueen valokuvaaja vuodesta 2010. Hän on myös luonut graafisen ilmeen useille yrityksille. Monet näistä ovat tekemisissä ruuan kanssa.

Scroll Up